2014. június 24., kedd

Így...


Így nem akartam járni anyátokkal...

Az Így Jártam Anyátokkal egy népszerű szitkom volt, ami idén ért véget és 9 évadot élt meg. A sorozat kezdésekor ért véget egy kultikus sorozat a szitkomok között, a Jóbarátok. Gondolom az alaphelyzetet nem kell bemutatni, adott volt 3 férfi és 3 nő New York szívében. Kapcsolataik bonyolódnak az idő haladtával, egymásba habarodnak , stb. Sokan ennek fényében Jóbarátok klónként kezelik a HIMYM-t. Nos... Van benne valami.
A HIMYM szintén New Yorkban játszódik. 6 ember helyett itt 5 ember van a centrumban. Ted, Marshall, Lily, Barney és Robin. Eleinte sikeres a recept. Sok szituációs poén, Barney csajozásai bizonyos humort tekintve viccesek, Ted szánalmassága mindentől függetlenül vicces, Marshall és Lilly nyálas örökszerelme meg aranyossá válik az idő múlásával. Ja és van Robin, a kanadai, akit mindig lehet szidni, csak mert kanadai... A karakterek úgy lettek megírva, hogy a nézőknek kicsit sok legyen. Túl hülyék, túl lúzerek, túl "menők".

Marshall

Marshall a csapatban a lúzer, aki viszont mégis egy komoly kapcsolatban él gimis barátnőjével, aki élete első nője is egyben. Poén faktora arra van építve, hogy pofogad, hogy a munkájában megalázzák, hogy nem igazán ő hordja a nadrágot a házban. Egyszóval ő a béka, akiből a végén kormányzó herceg lesz. Jellemfejlődésen nem igazán megy át, max annyi, hogy a későbbiekben nem lesz annyira tutyi-mutyi és a karrierje mesébe illően alakul a végére. Az első komoly kiugrási lehetőség jellemének fejlesztésében az akkor van szerintem, amikor Lily otthagyja. De igazából az ilyenkor a vígjátékokban jól megszokott sírás-zabálás kombón kívül nem sok minden történik érdemben. Második nagy lehetősége édesapja elvesztésekor van. Igazából lehet hamarabb elkezdődik, de szerintem ez a legnagyobb lökés tutyi-mutyiságának leküzdésében. Gyermeke születése pedig ráaggatja a legrosszabb apák egyike címet, de azért erősen lemarad Vader - Tywin - Goku trió mögött. Rossz szülő , nagy szívvel. Kb. Ennyi Marshall, mókás állandó tölteléke a sorozatnak, de a 9 évadban már nagyon fárasztott az utazása az esküvőre. Indokolatlanul el volt húzva. :D

Lily


Lily Marshall oldalbordája, aki tökéletesen dominál kapcsolatukban. Elejétől a végéig ugyanolyan, pici , agresszív, beszólogatós, kleptomán és van benne egy lappangó bisexualitás, amit minden évben poénként kellett adagolni a rendezőknek. Gyerekkel némi felelősségtudatot kap, de alapjáraton marad aki volt. Azokat az embereket jelképezi Lily a társadalomban, akik művészi babérokra akart törni, de nem jött neki össze. Persze az idő múlásával kialakulnak a lehetőségei és ez lesz az egyik feszültség generátor a házasságában is.

Robin


Robin a kanadai szerencsét próbáló riporter , aki belecsöppen a new yorki társaság életébe egyfajta keretet adva a sorozatnak. Számomra a tökéletes példája Robin az önző emberre, aki próbálhat úgy tenni, hogy érdekli valaki, mégis mindig önmagával törődik csak.Sorozat elején Teddel jár, majd szakítást követően férfiról férfira száll, míg meg nem állapodik egy hosszabb ideig Barneynál... Több szót nem vesztegetnék rá, még úgyis szóba fog kerülni később...

Barney


A sorozat címszereplője Ted, mégis a főszereplő a néző számára Barney. Barney egy átlagos pancser volt, akit szerelme dobott egy menő fickóért. Éveken át tartó bosszútervet eszelt ki, melynek kezdete az, hogy Király legyen. Menő öltönyben járkál ezentúl, menő dumákkal kábítja a buta csajokat, levágatta a haját és megborotválkozott. Sokáig karaktere ezekből a röhejesebbnél röhejesebb csajozásokból állt, ami az egyik fő poénforrása volt a sorozat kezdeti időszakának, az általa kitalált tesó kódexszel együtt, ami egyértelműen hülyeségnek tűnik, de később már nem igazán lehet tudni, hogy mit lehet és mit nem lehet elhinni Barneynak. Robinnal való kapcsolata elég komoly változáson viszi át Barneyt. A csajozó gép szerelembe esik, fokozatosan fejlődik a karaktere. Az egész szépe fel van építve, meg van az esküvő is, amire több évet vártunk, erre a fináléban kiderül, hogy pár év után elválnak Robinnal. Mindez Robin hibájából, akinek fontosabb volt a karrierje, mint Barney. Még a tőrt megforgatják a Barney fanokban azzal, hogy Barney vissza megy arra a szintre, ahol a sorozat elején megismertük őt. Ezt tetézve még képesek voltak úgy családot adni az alkotók Barney alá, hogy egy random nőt teherbe ejt és onnantól meg ő lesz a nagy Barney apuka... Ahhhhhhh...

Ted


Főszereplőnk Ted egy szánni való bolond, tele olyan hóbortokkal, melyek csak számára menők. Örök álmodozó, aki az örökké tartó szerelem útját keresi, melyen folyamatosan elbukik. Történetünk azzal kezdődik, hogy Ted leülteti kölykeit a kanapéra és bevezeti őket élete nyomorúságos 9 évébe. Hogy miért? Nos eleinte azt hisszük azért, ami a cím... Hogy megtudjuk, hogyan ismerkedett meg az Anyával(Tracy). :D Végig kísérjük Ted baklövéseit, azt, ahogy Stella faképnél hagyja az oltár előtt, azt, ahogy Zoe-val a dolgok nem úgy alakulnak ahogyan, annak kellett volna. A legfontosabb viszont az, hogy láthatjuk, ahogy viszonyul minden évadban Robinhoz. Valahogy mindig előjön benne a szakítást követően rövid időszakokra a Robin mániája. Végül a sorozat 9. évadában megtudjuk, hogyan találkoztak Ted és az Tracy. Tracyben azt a tökéletes nőt látjuk , akit Ted az évadok alatt lefestett a nézők számára. Amikor már megkedvelnénk, a fináléban minden a darabjaira esik. Kiderül, hogy már évek óta meghalt a Tracy és az egész hegyi beszéd arról szólt, hogy megerősítést nyerjen a gyerekeken keresztül arra, hogy összejöjjön-e újra Robinnal!

Nos ennyi a How I Met Your Mother. Az egész nem szól semmiről, csupán Ted akar újra kapcsolatot az ő igazi igaz szerelmével Robinnal... A csalódást keltő zárást és a posztot a következő képekkel zárom le.




2 megjegyzés:

  1. Ide kommentelek egyet, mivel már nincs erőm végig olvasni a többi posztot, azokat már csak holnap. Nem tudom ,nekem alapvetően a zárása a sorozatnak keserédes szájízt hagyott bennem. Alapvetően tényleg többet vártunk Ted "feleségétől"és kettejük kapcsolatától, viszont ha végig nézzük a sorozat évadjait valóban igazából Ted és Robin kapcsolatáról szólt az egész, hogy hogyan ismerkedtek meg, hogyan szerettek egymásba, majd váltak el, és a lezárása a végén ebből a szempontból tökéletes volt, hiszen újra egymásra találtak. Barney története is érdekes lezárást kapott, hiszen a "balesetnek" köszönhetően végleg átalakult , Lillyék meg maradtak olyanok amilyenek voltak. Nekem Ted feleség jelöltje egyébként abszolute idegennek hatott a sorozatban. Az-az 1 évad amit kapott nem volt elég ,hogy a nézők szívébe belopja magát, és ki is lógott a csapatból. Amolyan Ted női kiadásban akart lenni ,de szerintem erőltetett volt a karaktere. Viszont összességében mint említettem keserédes és itt veled értek egyet, pofán csapták az írók a nézőket ,nagyon találóak voltak a képes bevágások. Egyszerűen érezhető volt, hogy már nem volt ötlete az íróknak 9 év alatt, kifogyott belőlük a szufla. A végén már csak azért néztem a sorozatot ,mert megszoktam a szereplőket a képernyőn, és jobb nem nagyon volt. Hasonlóan jár egyébként szerintem a Big Bang Theory, az is teljes mértékben átalakult, egy remek nerd sitcomból ,egy ilyen családbarát szarrá :D .

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Big Bang-et nagyon régen néztem már... Talán még a 3. évadot végignéztem, de már nem volt akaraterőm a 4. befejezéséhez. Egyszerűen én ráuntam már akkor.
      A Bittersweet endinggel egyetértek, valamilyen szinten tényleg ez volt Tednek a Happy end. Kapott egy kis időt azzal akire mindig vágyott és aztán azzal lehet akit mindig is szeretett. De ez teljesen feleslegessé tette a sok időhúzást az esküvővel. :D

      Törlés