2013. augusztus 26., hétfő

Top Anime Movies!

Leírom most, hogy mik a kedvenc egészestés animéim, elkerülve az órákon át tartó vacilálást, hogy vajon melyiket szeretem jobban, inkább számozás nélkül kezdenék bele!Spoiler alert!!!

Perfect Blue


Satoshi Kon első önálló rendezése melyben az idolok életét és megpróbáltatásait mossa össze a Kon féle álomvilággal egy thriller történetben. Rendkívül odafigyelt a rendezés folyamán a részletekre a szimbóliára. A jelentéktelennek tűnő dolgokat, mint a nyitányban lévő Power Rangers harc, vagy a halak elhalálozása vagy éppen főszereplő nő ruhája színének váltásával milyen szintű utalások vannak az eseményekre jellemváltozásokra. Jól komponált filmről beszélünk melynek befejezése annyira lezárt, mint amennyire lezáratlan. A néző maga döntheti el , hogy mi a befejezés. 

Millennium Actress



Egyik kedvenc rendezőm , Satoshi Kon második önálló rendezése, melyben a Nirvánához vezető út egyfajta rejtett tartalma a világhírű színésznő egy életen át tartó szerelmes történetének. Lehet az idő múlásával elfeledjük egykoron teljes szívünkből szeretett ember arcát, de ha van egy kulcsunk, mely megnyitja lelkünket, akkor rájöhetünk, mennyire hosszú az élet és mennyire eseménydús. Kon védjegyévé vált álom és valóság összemosása itt is erőteljesen jelenvan, ahogy egy élet története elevenedik meg film formájában. Ez a filmje is az ő művészi énjét és lenyomatát képviseli az utókor számára.

Akira



Katsuhiro Otomo nyugaton kultikussá vált Cyberpunk filmje kezdőlökést adott a témát feszegető keleti mangakáknak és rendezőknek egyaránt. Rendkívül figyelemre méltó, ahogyan érzékelteti Neo Tokyot érő csapást melyet az ismeretlen erő, az Akira okoz. Érezni, hogy az atombomba robbanásához hasonló katasztrófát akart prezentálni. Akirában a jövő társadalmának romlottsága és tagozódása nagyon érthetően van vázolva. Az oktatás hanyatlása is előre vetíti a poszt-apokaliptikus helyzetet, melyben a fiatalok különösebb jövőkép nélkül, céltalanul merülnek el a bűnözés ingoványos talaján. A mai szemmel sem nevezhető rondának, sőt szerintem nagyon szép a grafikája a filmnek. Egy ilyen világnak(városnak) hogyan lehetne más sorsa a pusztulásnál?


Nauszikia - A szél harcosai


Hayao Miyazaki a világ minden táján elismert műalkotása, a Nauszika. Történetünk a jövőben játszik és mégis a múltban. Zavaros mondatom arra akar kilyukadni, hogy hiába játszódik a történet a jövőben, a civilizáltság a középkor szintjén megragadt. Az emberiség maga okozta ezt a helyzetet kétségbeesett pánikból elindított végső támadásával az ellenségük ellen, a rovarok ellen. A Föld 7 nap alatt lett szinte lakatlan, az emberek kolóniákban élnek és örökháborújuk egymással szemben végtelennek tűnik. 7 nap lehet utalás a szám több jelentése felé is. Az emberiség 7 főbűne vagy az őket megtestesítő 7 gonosz; 6+1 nap alatt termtett világ , amit most az emberek teremtettek meg maguknap 7 nap alatt. Szó mi szó, az emberiség napjai meg vannak számlálva, írtják egymást, az erdei részekben meg a rovarok teszik lehetetlenné az emberek dolgát. Vajon, hogyan menekülhet meg, ha megmenekülhet a világ, ha mindenhol csak ellenséget látunk. Képesek vagyunk-e összefogni és ha igen, akkor kivel. Nos szerintem ennek a kérdésnek a létjogosultsága és a rendező válasza az, ami ezt az animét a magaslatokba emelte.

Paprika



Álmodtam nagyot! És álmodott nagyot Satoshi Kon, akinek ez volt utolsó egészestés mozi rendezése. A film foglalkozik a visszatérő álmok megfejtésével és az álom tudatosításával. E dolog köré gyűrzik a történet, melyben a képi világ és a zenei betétek egy nagyon egyedi atmosztférát teremtenek meg, ami vagy beszippant a világába, vagy erősen eltol magától az unalom végtelenségét éreztetve. Történet lényegében arról szól, hogy álomból álomba ugrálunk, hogy gondolat terroristánkat elkapják! Többet nem is szabad erről mondani, hiszen ezt látni, nézni és értelmezni kell.

Ookami no Kodomo no Ame to Yuki


A Madhouse stúdió versenymunkája a Ghibli stúdió ellen. Történetünk groteszk eseménnyel indul, egy farkasember a társadalom kirekesztettje, megismerkedik főszereplőnkkel, Hanaval. Születik két gyermekük , Yuki és Ame. Az édesapa egy éjjel elmegy vadászni, talán ösztönei talán csak a család helyzetén segítő vággyal elindult és nem ment többet haza, ugyanis virradóra megtalálják farkas formában lévő holttestét. Az események itt indulnak be. 3 szemszögből látjuk a történéseket. Ame képében a farkast, az állati ösztönt és a farkasokra használt közhelyet, a magányt ismerhetjük meg. Yuki testesíti meg a vágyat a megfelelésre, hogy megfeleljen a társadalomban, mint ember. Hana pedig a harcot testesíti meg, harc a társadalommal szemben, harc a szegénység ellen. Sokan hiányolják karakteréből a nevelést, de pont ez az egyik legnehezebb része az egésznek. Hogyan nevelje gyermekeit? Emberként, vagy állatként? Honnan tudhatná ő, ha még gyermekei se tudják eldönteni, hogy mik is ők valójában?

Ghost in the Shell

Mamoru Oshii tisztelgése a Cyberpunk kultúra előtt a mai napig megosztja a nézőket. Van aki csupán egy pucért testet és lövöldözést lát  benne, és van aki próbál a mélyére nézni a történetnek. A kultikus Szárnyas Fejvadász című kultuszfilm replikánsaihoz hasonlóan a ebben az anime filmben is van hasonló szituációban lévő lény. Ember, akinek múltja , élete, emlékei semmissé válnak mikor szembesítik őt. Egy kép amin családját vizualizálja, holott teljesen egyedül van rajta magányosan, egy kutya társaságában, ami még csak nem is az övé volt. Ez is egyike azon filozófiai érdekességeknek, melyet felvonultat a film. Aztán nézzük. Ki tudja, mit nevezhetünk élőnek? Mit nevezhetünk embernek? Mit nevezhetünk léleknek? Ezeket a kérdéseket vonultatja fel a sorozat Kusanagi őrnagy és Batou cyborgokon keresztül egészen a főellenségig , a bábmesterig...

Hotarubi no Mori e


A Hotarubi no Mori e egy rövid történet, melyben szemügyre vehetjük , ahogy egy gyermek felcseperedik és az erdő démonjával való éves találkozóiból egy szerelem alakul ki. Az aranyosan induló történet maróan fájdalmas drámává fejlődik, melyben szem nem marad szárazon.

Hotaru no Haka


Isao Takahata kegyetlen második világháborús animéje szintén olyan "művészi" alkotás, ami megosztja a nézőket. Hadashi no Gen kegyetlenül szemléltette már, hogy milyen pusztításra képes az atombomba, a Hotaru no Haka kicsit más szemszögből közelíti meg a témát. Általában a témában készült alkotások a katonákra fókuszálnak beadva a nézőnek, hogy mekkora vesztesei a háborúnak. Az iazi vesztesei viszont azok a civilek, akik a katonák véres játékának szenvedői és áldozatai. A filmben a testvérpár elveszíti szüleit, az anyukát egy bombázás alkalmával, az apukát egy tengeri csatában. A gyerekek a legközelebbi rokonhoz kerülnek, ahol megvetik őket és érzékeltetik velük, hogy csak púpok a hátukon. Seita, akinek túl korán kell férfivé vállnia felelőséget vállalva testvérével elszöknek a házból és egy kis vájatban húzódnak meg. A szegénység és az emberek nem törődömsége a másikkal szemben csak még hangsúlyosabbá válik a ténytől, hogy gyermekekkel történik ez meg. Setsuko megbetegszik, de aki figyelmesen nézte a film első jelenetét, az rájöhet, hogy mire kell számítania. A film drámája elejétől a végéig ott van a cselekmény kibontakozásában , Setsuko halálában pedig tetőzik. A testvéri szeretet könnyen megérintheti a nézőt...

Hajime no Ippo: Champion Road


Végezetül a toplistám utolsó darabja egy könnyed , humoros és elképesztő küzdőszellemmel átjárt film. Makunochi Ippo japán pehelysúlyú bajnoka egy új kihívás elé néz. Nem az övet megszerezni a legnehezebb dolog, hanem azt megtartani! Ennek pedig első akadálya Kazuki Sanada képében tornyosul. Ippo, kinek küzdőstílusa a közkedvelt Jack Dempsey és Mike Tyson mozgásaiból és lépéseiből van összegyúrva. Kellemes kikapcsolódást igér Ippo szivatásából , edzéséből és küzdelméből álló egészestés film!

4 megjegyzés:

  1. nahát ,azért vannak a listáink között átfedések. Ookami no Kodomo no Ame to Yuki régóta terveztem, hogy megnézem, de ezt inkább egy barátnővel tenném meg. Hajime no Ippo nálam a legjobb shounen sorozat, a filmjei is remekül sikerültek, sőt a karakterek is itt fejlődtek talán legtöbbet személyiségben. Nagyon összetett kis világ amit alkottak. Egyébként most jön majd a várva várt 3. évad. Az Akirát nem értem ,hogy miért szeretik annyian. Nekem valahogy sohasem volt igazán maradandó darab. Kétszer láttam, mind a kétszer a tévében ,de valamiért nem tetszett. Pedig a világa és a története jól kidolgozott. Hmm nem tudom hogy miért nem jön be.

    VálaszTörlés
  2. Hát igen, de azért hozzá kell tenni, azért is sikerültek jól az Ippo mozik, mert a történetet követik és nem töltelékek, mint ahogyan az a többi shounennél van, lásd Naruto, Dragon Ball.
    Az Akira kérdésre meg is adtad a választ, hogy miért szeretik az emberek. Viszont milyen érdekes, hogy ez is olyan anime, ami inkább japánon kívül aratott sikereket a nézők között.
    Remélem nem lőttem el nagy poénokat azokhoz az animékhez, amiket esetleg nem láttál még. :D

    VálaszTörlés
  3. Na igen ,írtam is ,hogy a shounen animék többsége akkor lenne igazán jó, és a készítők akkor lennének profik. Ha leállnának az animével legalább addig ,amíg a mangából annyi rész el nem készül,hogy rendesen töltelék epizód nélkül tudják vetíteni a sorozatokat. A Dragon Ball azért jó volt. Legalábbis az alap sorozat, a Zed sem volt olyan rossz töltelékekkel,de lehet hogy csak az idő szépíti meg számomra. Nem lőttél el. A Perfect Blue nál rájöttem,hogy még miért nem láttam. Az oka pedig a film tartalma volt. Korábban a kommentedben azonnal nem ugrott be,hogy melyik animéről lehet szó. Egyszerűen azért nem néztem meg, mert pont azokról a személyekről szól. Japán idolokról amik engem egyáltalán nem érdekelnek. Hiába a műfaj,hiába a remek történet, ha olyan főszereplői vannak amik engem taszítanak. A Hotaru no Haka viszont feliratkozott a megnézendő listámra hála neked.

    VálaszTörlés
  4. Értem, ha valami nem érdekli az embert, akkor nem szabad erősködni és rátuknálni a másikra akaratunkat. Annyi viszont a mű mellett szól, hogy Darren Aronofskyt a Perfect Blue valamilyen szinten inspirálta, és két jelenetet vitt vászonra a Perfect Blue-ból a Rekviem egy álomért című feledhetetlen drámájában. http://www.youtube.com/watch?v=anlHmGA-Bvs

    VálaszTörlés