2013. július 22., hétfő

Challenge

Elindítottam letöltésnek a Neo Tokyo című cyberpunk animét. Úgy döntöttem, minden cyberpunk animét megnézek kronológiai sorrendben. Nagyon hamar elbuktam a kihívást, mivel a Megazone23-hoz nem találtam letöltést! X'D Így maradnak azok, amiket le tudok tölteni.

2 megjegyzés:

  1. és az eddig megtekintett animék, hogyan tetszettek számodra? Egyébként komoly munka elé nézel, ha minden ebben a témában szereplő animét végig szeretnél nézni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nos a témában kevés animével volt dolgom, javarészt nyugati cyberpunk kultúrából ismerek alkotásokat. Nos amiket a japán kultúrából láttam eddig az a :
      Akira
      Neo Tokyo
      GitS
      Silent Möbius
      Paprika
      Metropolis
      Animatrix
      Ergo Proxy
      Appleseed(2004)
      Vexille.
      Ezek közül voltak amik kiemelkedőek és voltak amik nagyon átlagosak akár a témát, akárcsak a mozgóképes kultúrát figyelembe vesszük. Amik gyengébb színvonalat képvisletek eddig az én szempontjaim alapján az a Silent Möbius. a Vexille volt és a nagyon megosztó Ergo Proxy. Utóbbit rettentő jó környezetben lévő unalmas vontatott , de átgondolt sorozatnak titulálok, amit szerintem ki lehetett volna vitelezni kevesebb epizódszámból és akkor sok felesleg ami nem kapcsolódik a történethez lekerülhetett volna. Vexille-t nagyon nem minősíteném. Minősíti a 300 Ft-os ára , amennyiért megvettem. x'D Silent Möbius meg hasonlóan az Ergo Proxyhoz hosszabb volt annál, mint amennyit a story érdemlieg kívánt volna.
      Amik pedig tetszettek azok közül is kiemelkedik a szememben a GitS mozifilmje. Számomra az első film a kedvenc az egész franchizeból, mert ez egyfajta tisztelgés. Tisztelgés a kultúra iránt, sok műből és filmből vannak jelenetek , amiket Oshii átvett. Nagyon jó kamerabeállításokat használt, jól ötvözte a cyberpunk filozófiáját a shintoizmus filozófiájával. Nekem tetszett, a rengeteg utalás, a történet pedig nem ülepedett le, csupán voltak időszakok, amelyek szándékosan a pörgés lassították. Például amikor városképet kaptunk 1-2 percben, stb.
      Az Akira is kedvenceim közé tartozik, egyesek szerint túlgondolt, vagy beleképzelt erkölcsi és filozófiai dolgokkal operál Otomo. Az ény véleményem, hogy ez egy olyan műfaj, ahol bizony kell keresnünk utalásokat, kapcsolatokat és mondanivalókat. A környezet és az animáció meg számomra egészen lebilincselő, tudatában annak, hogy mennyire "régi" a film.
      Antológiák közül nagyon tetszett a Memories(ezt nem szokás Cyberpunkként kezelni, de szerintem azért a határon mozog), a Neo Tokyo(Otomo története is nagyon tetszett, mégis a Rintaro rendezte Labirintus a kedvencem a kompilációból) és az Animatrix is hatlmas kedvencem ennek fő oka, hogy magáért a Matrixért is odavoltam, gyerekkorom egyik meghatározó filmje volt az első epizód.(Animatrixban a Detektív története bilincselt le a legjobban ahogy mesterien beleszőtte a cyberpunk világába a noirt Watanabe az frenetikus. Persze a reneszánsz is brilliáns volt Maeda rendezésében. Maga a történet a fivérek produktuma, de ez akkor is tökéletesen vezette le az emberiség gépek által előrevetítet pusztulását. II. reneszánsz szerintem minden fanyalgó embernek tetszhetett mert szerintem a székbe szögez a közvetlenségével.)
      Nagyjából ennyi, a kérdésre úgy egy összefoglaló válaszként: Voltak amik nagyon tetszettek, de azért érdemes a helyén kezelni és nem szabad versenybe állítani Dyck és Gibson regényeivel. Butaság, hiszen ezek a munkák inspirálták a mozgóképes és képregény zseniket. Felül nem tudtak kerekedni nyugaton ezen a témakörben, de nagyon jól ki tudják elégíteni az igényeket, amiket elvárhatunk velük szemben. Jelenleg a Genocyberrel vagyok elfoglalva, lassan haladok. ^^

      Törlés